Hvordan kle seg i bunad

Hva er greit og hva er ikke greit når du skal kle deg i bunad? Her kan det være fort gjort å gå i baret med et smell, og få masse pepper fra folk som virkelig KAN dette med bunad. Ble du litt i tvil nå? I denne filmen får du noen gode tips om bunad.


«Du fleiper ikke med bunad»:
-Ååå, så fin du er i bunad, sier de, mens de himler med øynene, rister på hodet og flirer godt bak ryggen din. Det er selvsagt ikke dette du ønsker deg når du tar på deg bunad på 17. mai og andre festdager. Derfor er det så viktig å vite hva som er innafor når det gjelder bunad. For om DU ikke synes det er så nøye, kan du være helt sikker på at mange andre synes det er veldig nøye! For bunad er ikke noe du fleiper med, liksom… 

I filmen ser du hva du MÅ du vite om bunad:
For gjengen i kollektivet i Kirkegaten i Oslo har bunad vært et tema de har snakket om denne våren, i god tid før 17. mai. Særlig Emma vil gjerne gå i bunad, men hun vil jo helst slippe å se ut som en by-klovn uten peiling. Derfor har hun besøkt husflidbutikken Heimen i Oslo, der de vet det som er verdt å vite om bunad. Der fikk hun noen råd som hun nå gir deg i denne videoen «Hvordan kle seg i bunad». 

Her er de seks viktigste tipsene du bør kunne før du tar på deg bunad:
På nettet finnes det mange råd for hvordan kle seg i bunad. EFI-bloggen er et av stedene som har samlet de viktigste reglene om bruk bunad. Det er ikke sikkert du gidder å følge ALT dette slavisk, men det kan uansett være smart å sjekke ut hva som er «lov og ikke lov» når det gjelder bunad. 

 1. Hodeplagg til bunad er obligatorisk både for kvinner og menn.
 2. Bruk bunadsko, ikke tynne hæler eller støvletter. Svarte, enkle sko til bunad kan til nød passere. Joggesko og gummistøvler er nei-nei til bunad.
 3. Du skal ikke snuble rundt i bunad. Kanten på stakken skal ligge 15-20 cm over bakken, verken kortere eller lengre. Skoene skal synes, og ingenting skal sope i bakken.
 4. Bare menn skal bære bunadskniv.
 5. Kjenn din bunad – sølja skal plasseres der den hører hjemme. Ikke legg til sølvbelte fordi du syns det er fint, dersom det ikke hører til din bunad. Bruk bare originale bunadssmykker til din bunad, ikke annen ørepynt eller ringer.
 6. Dropp hudfargede, glinsende nylonstrømper under stakken når du bruker bunad. Bruk tette strømper av ull eller bomull til bunad. Sort er det mest vanlige. Noen bunader har derimot røde, hvite eller grønne.

  Enda flere tips om bunad: 
  På EFI-bloggen finner du seks til! Sjekk flere råd om bunad her: 
  http://blogg.efi.no/17-mai-kan-du-bunadsreglene/

  Her kan du se andre smarte videoer fra gjengen i kollektivet: 
  Likte du videoen? Gi oss gjerne en tommel opp for «Hvordan kle seg i bunad». Vil du ha flere tips, kan du besøke spillelisten: https://www.youtube.com/playlist?list=PL3pPapK8UGJqIAIw-yGo6cX6SQOSZ6LSJ

  DNB – U for Ung:
  I denne videoen finner du gode råd om bunad, og den er en av flere filmer med tips du vil ha nytte av i hverdagen. I filmene treffer du gjengen fra kollektivet, kjent fra serien «Ung igjen». I tiden fremover kommer det enda flere videoer i samme stil som «Hvordan kle seg i bunad».

  UNG-fordelene hos DNB:
  Nå tilbyr DNB sin beste rente til deg som er ung – gjennom BLU Start. Les mer om UNG-fordelene: https://www.dnb.no/ung

  Følg oss i sosiale medier:
  Opptatt av sosiale medier? Det er vi i DNB også. Det er grunnen til at vi bruker disse kanalene til å snakke med deg som er ung. Videoen med «Hvordan kle seg i bunad» er et eksempel på det.

  Følg oss på Facebook: https://www.facebook.com/dnb
  Følg oss på Twitter: https://twitter.com/dnb_bank?lang=no
  Følg oss på Google+: https://plus.google.com/113745514358678577465/videos

  Abonner på kanalen DNB - U for Ung:
  Det kan lønne seg å abonnere på YouTube-kanalen vår: DNB – U for Ung. Kanskje kommer det flere tips som «Hvordan kle seg i bunad»? Følg denne lenken: https://www.youtube.com/channel/UC-4u7lNdLVuh4dyrQTpRlvw

Lignende klipp i samme kategori

S for Skikk & Bank

S for Skikk & Bank

Hvordan spise taco uten søl

Hvordan spise taco uten søl

Hvordan kle seg i bunad

Hvordan kle seg i bunad